نمایش دادن همه 13 نتیجه

کودها انواع بسیار متنوع و مختلفی داشته که هر یک کاربردهای متفاوتی با هم دارند. کودها به صورت کلی در دو دسته کودهای شیمیایی و کودهای ارگانیک (طبیعی) دسته بندی می‌شوند که هر یک برای خود مزایا، ویژگی‌ها و مضراتی نیز دارند. اما از آن رو که استفاده از کودهای ارگانیک و طبیعی امروزه طرفداران زیادی پیدا کرده، قصد داریم این نوع کود کشاورزی را به صورت کامل خدمتتان معرفی کرده و انواع کاربردی آن را نیز بررسی کنیم. با ما همراه باشید.
مطالعه ادامه راهنما

کود ارگانیک

کود ارگانیک

در جهان امروزی استفاده درست از زمین‌های کشاورزی و همچنین کشاورزی سالم به یکی از مهمترین دغدغه‌های افراد بدل شده است و سازمان‌های جهانی و موسسات مختلف همواره در تلاشند تا کشاورزی سالم و دور از مواد شیمایی را گسترش دهند. به همین منظور در این چند سال اخیر، استفاده از کودهای طبیعی و ارگانیک به جای کودهای شیمایی به یک موضوع مورد بحث و مهم تبدیل گشته است.

طبق این روند، کودهای آلی در حال تبدیل شدن به اولین انتخاب در تولید محصولات کشاورزی و تقویت خاک برای بسیاری از افراد هستند. این نوع کودها با توجه به این که مضرات خیلی کم‌تری در مقایسه با کودهای شیمیایی دارند، به طور گسترده‌ای برای سبزیجات (گوجه فرنگی، کاهو، خیار)، انواع میوه‌ها (توت فرنگی، انگور ،مرکبات) و غلات کشاورزی مثل گندم و جو و … استفاده می‌شوند. اما سوالی که پیش می‌آید این است: “اصلا کود ارگانیک چیست؟ ” در ادامه به صورت کامل این نوع کود کشاورزی را خدمتتان معرفی کرده و انواع کود ارگانیک را هم بیان خواهیم نمود.

کود ارگانیک چیست؟

کود آلی یا همان کود ارگانیک به نوعی کود طبیعی هستند که از مواد آلی طبیعی مثل گیاهان، انواع کرم‌های زیستی، فضولات حیوانی و … به دست می‌آیند و مواد مورد نیاز ریشه گیاهان و درختان را به خاک می‌افزایند. کودهای ارگانیک تفاوت خیلی کمی با کودهای طبیعی دارند، اما به دلیل این که در روند تولید این نوع کودها از مواد شیمایی استفاده نمی‌شود، به نوعی کود طبیعی هم شناخته می‌شوند.

مواد طبیعی بسیار مغذی و متنوعی در ساخت این نوع کودها دخیل هستند که عبارتند از: گوانو، خون خشک و پودر شده، استخوان آسیاب شده، پوست خرد شده، ماهی، انواع کانی‌های معدنی مثل سنگ فسفات و چوب. همه این مواد به صورت کاملا طبیعی با هم مخلوط شده و فرایندی را طی می‌کنند تا بتوانند در کنار هم خاک را برای رشد گیاهان و درختان آماده نمایند.

تفاوت کود ارگانیک با کود شیمایی:

کودهای ارگانیک با کودهای شیمایی که در کشاورزی صنعتی به وفور استفاده می‌شوند، تفاوت خیلی فاحشی دارند. کودهای شیمایی به صورت کلی حاصل فرایندهای آزمایشگاهی و شیمایی هستند که مواد تشکیل دهنده مختلفی مثل فسفر، ازت و … با هم ترکیب شده و این نوع کودها را به وجود می‌آورند. اما کودهای ارگانیک و طبیعی به صورت کاملا طبیعی و زیست محیطی به وجود می‌آیند و در ساخت آن‌ها از مواد شیمایی و … استفاده نمی‌شود.

انواع کود ارگانیک:

کودهای ارگانیک نوعی از کودها هستند که از مواد گیاهی، مواد معدنی، حیوانات و غیره به دست می‌آیند و در شکل‌ها و انواع بسیار متنوعی هم تولید می‌شوند. برخی از انواع کودهای ارگانیک عبارتند از:

کودهای حیوانی:

کودهای حیوانی به عنوان یکی از طبیعی‌ترین نوع کودهای کشاورزی شناخته می‌شوند که مواد مغذی مورد نیاز گیاهان و درختان را دارا هستند و به راحتی می‌توانید برای محصولات کشاورزی همچون سبزیجات، مرکبات، غلات و … استفاده کنید. کودهای حیوانی از مواد بسیار متنوعی ساخته می‌شوند که عبارتند از:

1- استخوان: استخوان حیوانات به صورت ریز شده یکی از منابع اصلی در تولید کودهای حیوانی محسوب می‌شوند که سرشار از فسفر و کلسیم بوده و مقداری از نیتروژن مورد نیاز خاک را تأمین می‌کنند. کود حیوانی حاوی استخوان می‌تواند باعث رشد نهال گیاه، کمک به رشد گل‌ها و افزایش بهره وری گیاه و درخت شود.

2- خون: ماده دیگری که در تولید کود ارگانیک حیوانی کاربرد زیادی دارد، خون است که هم به صورت پودری و هم خشک شده مورد استفاده قرار می‌گیرد. خون میزان نیتروژن خاک را بهبود می‌بخشد و باعث متراکم شدن گیاهان می‌شود. نیتروژن آزاد شده توسط خون به سرعت باعث گل دهی درختان شده و به عنوان یک راه طبیعی دفع آفات نیز کاربرد دارد.

توجه داشته باشید که از خون به مقدار معینی استفاده کنید، چرا که مصرف بیش از حد آن باعث سوختن ریشه گیاهان می‌شود.

3- فضولات حیوانی: فضولات حیوانی در ساخت کودهای ارگانیک بسیار موثر هستند و فواید بسیار زیادی هم برای درختان و گیاهان و هم خاک دارند. به عنوان مثال کود گاو می‌تواند علف‌های هرز را کنترل کرده و باعث افزایش ظرفیت نگهداری رطوبت در خاک و افزایش نفوذ هوا در خاک شود. همچنین فضولات حیوانی به عنوان یک قارچ کش طبیعی عمل می‌کنند.

5- کنجاله ماهی: کنجاله ماهی کودی بسیار مفید و منبع غنی ازت، فسفر و کلسیم است. این ماه می‌تواند باعث بهبود سلامت خاک، افزایش باروری و رشد گیاهان شود. امولسیون ماهی مقدار زیادی نیتروژن را وارد خاک می‌کند و به عنوان نرم کننده خاک کاربرد دارد.

اما مراقب باشید امولسیون ماهی بسیار اسیدی است و مصرف بیش از حد آن باعث سوختن گیاهان می‌شود.

6- صدف: صدف از پوسته یا استخوان شکسته صدف و خرچنگ ساخته می‌شود. کودهای آلی حاوی صدف، سرشار از کلسیم هستند و مقادیر قابل توجهی از فسفر و سایر مواد معدنی محسوب می‌شوند. صدف به شکوفایی گل و رشد قوی ریشه کمک می‌کند و به دلیل دارا بودن ماده‌ای به نام کیتین، مانع از رشد برخی آفات می‌شود.

کودهای گیاهی:

کودهای ارگانیک در انواع مختلف دیگری نیز تولید می‌شود که کودهای گیاهی یکی از آن‌هاست. در تولید این نوع کود ارگانیک نیز از مواد طبیعی بسیار زیادی کمک گرفته می‌شود که برخی از آن‌ها عبارتند از:

1. کمپوست: کمپوست سرشار از مواد مغذی است و می‌تواند به عنوان بهبود دهنده عالی خاک و تقویت مواد آلی موجود در آن مورد استفاده قرار گیرد.همچنین کمپوست می‌تواند باعث شود تا آب برای مدت طولانی در خاک بماند.

2. پنبه دانه: پنبه دانه منبع غنی از نیتروژن و مقدار کمی فسفر و پتاسیم است. این ماده عمدتا برای پوشاندن خاک باغ و افزایش میزان حاصل خیزی آن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

3. کنجاله یونجه و سویا: این ماده حاوی نیتروژن، فسفر و pH خنثی است. کنجاله سویا یک افزودنی کاربردی برای اصلاح خاک محسوب می‌شود که مواد مغذی را در خاک نگه می‌دارد.

4. جلبک دریایی: جلبک دریایی کود آزاد کننده فوری و منبع عالی برای روی و آهن است که رشد و مقاومت گیاه را افزایش می‌دهند.

فواید کود ارگانیک برای گیاهان و درختان:

کودهای ارگانیک به دلیل طبیعی بودن مواد تشکیل دهنده در آن‌ها، فواید بسیار زیادی برای خاک و ریشه گیاهان دارند. همه این عوامل باعث شده‌اند تا میزان استفاده از این نوع کودها در کشاورزی امروزی افزایش قابل توجهی به خود ببیند. برخی از فوایدی که کودهای ارگانیک برای درختان و گیاهان دارند، عبارتند از:

  1. میزان مواد مغذی و همچنین مقدار مواد آلی در خاک را تقویت می‌کنند.
  2. حرکت آب در خاک را بهبود می‌بخشند و به مرور ساختار خاک را اصلاح می‌کنند.
  3. کودهای ارگانیک میکروب‌های مفید موجود در خاک را تغذیه می‌کنند.
  4. باعث بهبود بافت خاک، زهکشی و هوادهی می‌شوند.
  5. کیفیت محصول و همچنین عملکرد گیاهان و درختان را افزایش می‌دهند.
  6. مواد مغذی را در مدت زیادی برای گیاهان فراهم می‌کنند و دارای اثرات طولانی مدت هستند.
  7. تجدید پذیر، زیست تخریب پذیر، پایدار و سازگار با محیط زیست هستند.
  8. این نوع کودها حاوی مواد شیمیایی مضر نبوده و باعث آلودگی زمین و آب نمی‌شوند.

مضرات کود های ارگانیک:

کود ارگانیک نیز در کنار فواید و کاربرهای فراوانی که دارد، نقطه ضعف‌هایی را هم داراست که مهم‌ترین آن، فعالیت میکرو ارگانیسم‌ها هستند. برای اضافه شدن مواد عالی و مغذی موجود در این نوع کودها به خاک، باید فرایندی طی شود که برای انجام آن به دمای مناسب و رطوبت کافی نیاز است. چون در زمین‌های کشاورزی انجام این کار، عملا غیر ممکن است، مدت زمان نسبتا طولانی نیاز هست تا مواد مغذی وارد خاک و سپس ریشه برسد.

کودهای ارگانیک به حفظ حاصلخیزی خاک، رشد گیاهان و تغذیه حشرات و باکتری‌های مفید تأکید دارد. این امر با استفاده از کودهای مصنوعی و سموم دفع آفات میسر نیست، پس بهتر است که دیگر استفاده از این نوع مواد را متوقف کرده و استفاده از کودهای ارگانیک و آلی را در اولویت خود قرار بدهید. استفاده صحیح از کودهای آلی می‌تواند سبزیجات، مرکبات و محصولات کشاورزی شما را باکیفیت تر کند. خرید کود ارگانیک نیز بسیار حساس است و باید از کیفیت آن اطمینان حاصل کنید.

اگر شما نیز به دنبال این هستید که از این نوع کودهای طبیعی استفاده کنید، همین حالا می‌توانید انواع مختلف کودهای ارگانیک مورد نیاز خود را از ما خریداری نمایید. در سناپالیز انواع متنوعی از کودهای شیمیایی، کود های ارگانیک و طبیعی به صورت مایع و جامد وجود دارند. همچنین اگر در حین خرید به مشکلی برخورد کردید، به راحتی می‌توانید با مشاوران ما تماس حاصل کنید تا شما را راهنمایی کنند.

چت با پشتیبانی واتساپ سناپالیز
پیام به پشتیبانی واتساپ